Kako ugotoviti, kdaj, kje in kako je bil jurček odkrit?

13-11-2023

Jurčki so okusna divja goba, ki jo običajno najdemo junija. Pogosto pravijo, da se nabiranje jurčkov začne v mokri pomladi, saj so v tej sezoni vlažnost in temperatura v gozdu idealna za rast jurčkov. Če radi hodite po gozdu na vrhuncu trgatve, vzemite s seboj pleteno košaro in bodite pozorni na tiste jurčke.


Jurčki pogosto rastejo v senci dreves, kot sta smreka in bor. Prepoznate ga lahko po debelih belih steblih in rjavem semišu, oblikovanem kot kupola z belim robom. Vendar ne pozabite, nikoli ga ne vlecite s tal. Da korenine slastnih jurčkov ostanejo cele, lahko z ostrim nožem nežno odrežete peclje. Tako lahko jurčki rastejo naprej in v prihodnje zraste še več jurčkov.


Pri iskanju jurčkov lahko naletite na nekaj težav. Prvič, jurčkov ni prav veliko, zato morate biti pri iskanju potrpežljivi. Drugič, jurčki so po barvi podobni zemlji v okolici in jih zlahka spregledamo. Poleg tega lahko nekateri jurčki rastejo na višjih mestih in se morate za nabiranje povzpeti višje.


Čeprav je iskanje jurčkov lahko nekoliko naporno, je vredno vsega truda, ko okusite ta slasten okus. Iz jurčkov lahko skuhamo različne jedi, kot so testenine, enolončnice in pečen piščanec. Ni samo okusna, ampak je tudi bogata s hranili in ima številne koristi za zdravje ljudi.


Skratka, če imate radi naravo in dobro hrano, se na vrhuncu trgatve odpravite na lov za jurčki v gozd. S seboj prinesite pleteno košaro in oster nož ter bodite pozorni na tiste jurčke, ki rastejo v senci dreves. Ne pozabite nežno odrezati stebla, da ohranite korenine slastnih jurčkov nedotaknjene. Verjamem, da boste s tem procesom pridobili veliko sreče in zadovoljstva.


Boletus

Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti