Rastišče in nabiranje jurčkov

11-11-2022

Jurčki so pogosti v našem vsakdanjem življenju z bogato prehrano kot vse druge gobe. Slaniški divji jurčki so hranilno bogati, z veliko mesnatosti in debelimi stebli. Izvedeli bomo več o gojenju jurčkov in nasvetih pri njihovem nabiranju.

1. Temperatura je ključnega pomena za rast jurčkov, poleg tega pa nanjo vplivajo številni dejavniki, kot so nadmorska višina, naklon itd. Temperatura vpliva tudi na vlažnost. Najprimernejša temperatura za rast micelija jurčkov je od 24 ℃ do 28 ℃, plodišče pa lahko normalno raste in se razvija v območju od 5 ℃ do 28 ℃, primerna temperatura za nastanek plodiča pa je od 16 ℃ do 24 ℃. Jurčki so koncentrirani na nadmorski višini med 300 m in 600 m, lahko pa rastejo tudi na nadmorski višini med 200 m in 700 m. Najboljša vsebnost vlage v tleh je približno 60 % v fazi rasti micelija, medtem ko je najboljša relativna vlažnost okoli 80 % do 90 % v fazi rasti substrata.

porcini mushrooms

2. Intenzivnost svetlobe in pH

Svetloba ne sme biti premočna za rast jurčkov, sicer bo to vplivalo na kakovost jurčkov. Da bi imeli okusne in nežne jurčke, moramo poiskati prostor, kjer ni direktne svetlobe, običajno razpršene svetlobe, intenzivnost razpršene svetlobe pa naj ne bo previsoka, kar pomeni, da je jurčke najbolje gojiti v gozdu z visoko stopnji zaprtosti ali v območjih z visoko stopnjo sence ter v tleh s pH vrednostjo od 5,0 do 6,0.

3. Opombe o trgatvi

Ko so divji jurčki zreli od sedem do osem odstotkov, jih je treba nabrati pravočasno; če je pridelek prepozen, so semena občutljiva na ogorčice in druge škodljivce, kar bo resno vplivalo na kakovost proizvoda; sveže nabrane jurčke z nožem iz nerjavečega jekla odstranimo iz stebla, da odstranimo zemljo in nečistoče, nabrane jurčke pa tudi sortiramo, kot je razred A3, razred D itd.


Dobite najnovejšo ceno? Odgovorili bomo čim prej (v roku 12 ur)

Politika zasebnosti